lördag 30 maj 2009

Jag och herr A


Idag har jag och herr A en egen dag tillsammans. Vi har precis varit och sett Monsters vs. Aliens och nu är det glass och kaffepaus. Det är mysigt och viktigt att rå om honom själv en hel dag.

söndag 24 maj 2009

Vilken fantastisk dag


Sovmorgon. Swede bredvid mig när jag vaknar och bara kan fortsätta på - fortfarande liggande i sängen. Sedan - träffade mina älskade vänner Linda och Ingeborg och åkte ut till Valdermarsudde för fin lunch och bra utställning (Carl Larsson). En promenad till Rosendals och hela tiden fint väder runtomkring mig.

Swede: Har bara hunnit halvvägs in med tycker mycket om den. Läs den! Läs den genast!

onsdag 20 maj 2009

Siri Hustvedt


Hade en alldeles underbar kväll på Kulturhuset igår. Till internationella författarscenen kom Siri Hustvedt och jag njöt under hela intervjun. Jag läste What I loved för flera år sedan, men kände genast att jag måste läsa om den samt läsa hennes nya roman Sorgesång. Under den avslutande frågestunden blev jag så rörd att jag nästan började gråta - vilken fantastisk författare!

Efteråt gick jag och Moa och tog ett glas vin och filosoferade över barn, livet och allt annat. Summa summarum: en mycket trevlig kväll.



måndag 18 maj 2009

Tom

I fredags skickade jag iväg de sista korren till förlaget. Nu ska boken sättas och sedan blir det en sista korrläsningen innan den går i tryck. Följdaktigen är jag nu alldeles tom. Sitter och stirrar blankt framför mig. kan inte ens ta mig för att fundera på min nya roman. Nu måste jag få ur tvåan ur systemet för att sedan kunna börja med nästa.
Så ikväll blir det nog lite slötittande på teve och sedan sängen. Tänk att det ska vara så fysiskt utmattande att skriva böcker.

lördag 16 maj 2009

Phew!


Dom var inte ens särskilt många - sjuåringarna som kom hit idag för att fira Herr A, men nu är jag helt slut. Kanske var det rugby-leken som jag kom på att vi skulle leka (när barnen såg lite bortkomna och rädda ut). Det blev en succé, men dom är väldigt snabba och livliga de där sjuåringarna!
Vi hade gjort en fin ormtårta från Millas kalastårtor. Det är verkligen en bok som jag rekommenderar - vi har gjort fantastiska tårtor ur den vid ett flertal tillfällen.
Nu: Jag sitter helt utslagen framför melodifestivalen. Jepp, i år igen.

måndag 11 maj 2009

Barmusik

I lördags var jag ute och tog en drink med goda vänner, och vi hamnade på ett jättetrevligt ställe. De spelade dessutom svinbra musik. Bland annat den här som jag blev helt frälst i.

fredag 8 maj 2009

Nattfjäril

Nu börjar det kännas verkligt. Den är snart klar...


Torsdagen den 24 november 1892 tar en ung, vacker kvinna in på Hotel del Coronado i Kalifornien. Hon uppträder märkligt, verkar sjuk och frågar upprepade gånger efter sin bror som aldrig kommer.

Fem dagar senare hittas hon död i en stentrappa utanför hotellet. Bredvid sig har hon en revolver. Coroner Henry Stetson rubricerar snabbt dödsfallet som självmord, men snart börjar frågetecknen hopa sig. Långsamt sugs han ner i en spiral av död, hämnd och åtrå.

Nattfjäril är en fri fantasi om ett verkligt fall. I några veckor i slutet av 1892 höll händelsen på Hotel del Coronado en hel nation trollbunden, och än i dag fascineras hotellets gäster av legenden om den döda kvinnan. På en förtätad och tonsäker prosa, och med en sällsynt förmåga att skildra en svunnen tid, levandegör Jessica Kolterjahn den hemlighetsfulla berättelsen.

söndag 3 maj 2009

Lagerlöf-frossa

Ve och fasa, den senaste månaden har jag känt spår av något som liknar läskramp. Jag tror inte att jag någonsin haft det. Möjliga orsaker till denna läskramp finns. Det har hänt en del saker det senste halvåret som kan ha påverkat. Dessutom är jag inne i en intensiv redigeringsfas på min bok. Men tack och lov har jag hittat det perfekta botemedlet. Jag plockade fram Selma Lagerlöfs Charlotte Löwenskiöld, worked like a charm. Den är fantastisk! Och inte bara den förstås - Lagerlöfs böcker lockar fram det bästa i min läsning. Jag känner den där kliande känslan ... kanske snart dags att börja på den där nya idéen jag har gått omkring och tänkt på. Snart ...

lördag 2 maj 2009

Back to my roots

I helgen åkte jag om min syster och våra döttrar ner till vår hemstad i Småland. För mig är det väldigt dubbelt att åka dit. Jag tycker att det är väldigt trevligt att träffa min bror som fortfarande bor kvar där och mina goda vänner. Men det är också mycket som gör att man får ont i magen. Som när jag och min syster var ute och gick en promenad och vi stannade vid en lekplats. Det var vackert väder och jag satt på en gunga och tittade på Lilla H som klättrade och höll på. Det stora orosmomentet var gospelmusiken som strömmade ut från en närliggande villa och all den där hemska tonårsångesten svepte över mig. Under ett förtappat år i min ungdom var jag med i Filadelfia i min hemstad, och samma magont som jag fick när jag satt där i gungan hade jag då. Jag har aldrig sett så mycket falskhet i hela mitt liv, eller så mycket fokusering på att ha de rätta kläderna, de rätta bilarna och den rätta adressen. Det är oerhört tråkigt att ha sett det från "insidan". Och för mig är min hemstad fortfarande förknippat med det.
Jag får också ont i magen när jag åker ut till kyrkogården där min mamma och bror är begravda. Min brors son, som aldrig fick se sin pappa, har lagt leksaker på deras gravar. Idag sa Lilla H, under tiden hon hjälpte mig att plantera nya blommor på gravarna, att hon tyckte att det var tråkigt att mormor var död och att morbrors huvud var i himlen, men kroppen i jorden.