torsdag 27 augusti 2009

New York i november


Det är väldigt trevligt när vänner gifter sig. Det är ännu trevligare när vänner gifter sig på en plats man väldigt gärna velat åka till - nu får jag äntligen en ursäkt att åka till New York. Det blir bara en helgvisit men jag tänker njuta av varenda sekund.

tisdag 25 augusti 2009

GP gillar Nattfjäril

GP har recenserat Nattfjäril och gillade den. Läs gärna recensionen här.

I dag är jag hemma med sjuka barn. De började skola och dagis i onsdags förra veckan och är redan sjuka. Man blir lite trött helt enkelt. Men snart åker jag till Grekland en vecka, vilket ska bli underbart skönt. Men just nu kanske jag hellre hade stannat hemma. Det är så mycket som händer just nu och det bästa hade kanske varit om jag hade varit hemma. Men när jag väl är där nere kommer det att bli jätteskönt - jag vet det.

torsdag 20 augusti 2009

Boksläpp

I går släpptes äntligen Nattfjäril. Det känns väldigt skönt. Jag firade med att tvätta hela kvällen, men sen blev det lite champagne. Det måste man ha när man har släppt sin andra bok. Jag är väldigt nöjd med det mottagande den fått. Här är några utdrag:

"Kolterjahns korthuggna, lyriska prosa sitter som en smäck runt de känsligt utskurna, brutalt omedelbara detaljerna. Här finns något kroppsligt och hårt, en påträngande sinnlighet, som går direkt in i läsarköttet." Aftonbladet

"Nattfjäril lever med råge upp till de högt ställda förväntningarna som Ut ur skuggan skapade. Det här är alltigenom njutbar läsning, så stämningsfull att jag nästan känner doften från havet och det unkna hotellrummet. ... Jag längtar redan efter nästa roman." Bokhora

"Litteratur är magi. Litteraturen känner inga gränser i tid och rum. Som i Jessica Kolterjahns nerviga passionsdrama Nattfjäril. Plötsligt är man där, på Hotel del Coronado i Kalifornien torsdagen den 24 november 1892. ... Kolterjahn har gjort en roman av ett verkligt fall. Och den sedan länge döda lever igen." (4 hjärtan av 5) Femina

"Visserligen förekommer inga vålnader, men författaren frammanar i alla fall suggestiva stämningar i skildringar av erotisk glupskhet på farans knivsegg, äventyrliga kortspelsbedrägerier på tåg och febrig desperation vid avgrundens rand."
Helsingborgs Dagblad

tisdag 4 augusti 2009

Månvarv: Alice Sebold


I dag var jag på Stockholms stadsbibliotek. Det var länge sedan jag var där. Jag har glömt hur vackert jag tycker att det är i Rotundan. Magiskt.
Eftersom jag har så många olästa böcker hemma efter min krassa lässommar, så lånade jag bara en bok: Månvarv av Alice Sebold. För några år sedan läste jag henne fina, fina Flickan från ovan. Om ni inte har läst den så rekommenderar jag den starkt. MEN början är lite magstark, så man kan behöva stålsätta sig.


Så här beskriver förlagets Månvarv - ser fram emot att läsa den:

Mor och dotter befinner sig sedan länge i en ond och destruktiv cirkel. Helen har försökt vinna sin mors kärlek men aldrig fått den. Den sjuka och psykiskt instabila Clair har terroriserat dottern i åratal. Deras hopplöst tärande förhållande gör livet näst intill outhärdligt för den medelålders Helen, som knappt orkar med att dagligen hjälpa sin mamma efter faderns död.

Undermedvetet har Helen länge önskat att modern ska försvinna ur hennes liv. Så en dag händer det. Hon tar livet av sin egen mor och konstater att »Det är så här det går till slut.«

Med en oerhörd skicklighet utforskar Alice Sebold de komplexa bindningar som finns inom en familj, våldet och den fara som finns bakom fasaden, och spärren som hindrar oss från att utföra de våldsammaste handlingar.

Månvarv är en stark och oförglömlig berättelse om de krafter och mörka sidor som finns inom oss.