tisdag 30 september 2008

Clarice Lispector - Stjärnans ögonblick

Genom min mycket goda, norska vän, Maiken - fick jag tipset om Clarice Lispector. Jag har inte läst något än, men vi ska läsa Stjärnans ögonblick i bokklubben till nästa gång. Jag återkommer med tankar om den när jag har läst den. Jag tycker att det ska bli spännande - läs själva!

Text från förlagets Tranans hemsida (www.tranan.nu):

Stjärnans ögonblick

Macabéa lever ett innehållslöst liv i Rio de Janeiro. Hon har precis blivit uppsagd från sitt arbete som maskinskriverska, men får vara kvar då chefen tycker synd om henne. Fritiden ägnar Macabéa åt radiokanalen Radio Ur, som ger "Rätt tid och kultur", men ingen musik. Ibland äter hon ett hårdkokt ägg till lunch, en gång i månaden går hon på bio. Som enda lyx unnar hon sig en kall tår kaffe innan hon går och lägger sig. Efter ett blekt och tafatt förhållande med "metallurgen" Olímpico de Jesus, som överger Macabéa för hennes arbetskamrat Glória, beslutar hon sig för att uppsöka en spådam. Sierskan förutspår Macabéa en strålande framtid...


lördag 27 september 2008

Årets bokmässa

Vilar ut efter två dagar på bokmässan. Nytt år - ny monter. Jag har bytt jobb och därför även monter. Det tog väl ungefär 3 minuter att komma in i arbetet i den nya montern. Det var som vanligt väldigt trevligt att åka till bokmässan, men samtidigt blir man oändligt trött när man kommer hem.
Såg många fina böcker och köpte en del av dem. Älskar Lotta Geffenblads böcker och inhandlade ett helt gäng till barnen (och mig själv). Även några Haruki Murakami och Xiaolu Guos Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande. Ser fram emot en höst fylld av läsning.

fredag 19 september 2008

Bilägare

Jepp, så är man bilägare igen. Phew! Men det är ändå märkligt att man blir så beroende. Visst skulle vi klara oss utan bil - men det är väldigt smidigt. Och tack och lov för experthjälp. Bilar är ett helt annat universum för mig. Min nivå är:
- Den var fiiiin. Den var röd.
eller:
- Åh, den blänker.

Just nu tittar vi på The Darjeeling Limited, men jag är otroligt trött så jag får se om jag orkar titta på hela i dag.

onsdag 17 september 2008

Köpa bil=följetong

Det här med att köpa bil börjar likna en följetong. Så fort vi blir intresserade av en bil så är den såld så fort vi ringer. I morgon ska vi titta på två stycken. Hoppas att det är någon av dem som är bra.
I dag kom barnen hem. och det var så härligt att se dem igen. H kom rusande mot mig, plutade på läpparna och visade att hon minsann hade läppstift på sig. A ville genast att vi skulle leka med hans nya Wall-e - vilket vi gjorde. Vi har startat ett tjusigt LEGO-bygge så att Wall-e har någonstans att bo. LEGO är den bästa uppfinning för barn som finns. Filmen Wall-e är super och på Disneys hemsida kan man göra lite allt möjligt roligt!

lördag 13 september 2008

There Will Be Blood

På kort tid har jag sett två filmer som jag egentligen kanske aldrig hade sett om det inte hade varit vissa omständigheter som fått mig att se dem. Filmerna är There Will Be Blood och Jesse James. Det märkliga är att jag tyckte mycket, mycket om dem båda. I Jesse James så var det mest det fantastiska fotot, bildspråket och den kärva berättartekniken som jag fastnade för. Jag älskar när filmer är långsamma på rätt sätt.
There Will be Blood var också en långsam film. Förutom Daniel Day Lewis och andra utomordentliga skådespelarinsatser, som Paul Dano, så tyckte jag så mycket om att den höll inne med så mycket. Jag tycker inte att man behöver förklara varje händelse i en film. Den blir så mycket mer om man bara låter saker hända - utan förklaring. Eller tolkningsbara förklaringar - för tolkningar finns det alltid.
Ett annat utomordentligt exempel på långsam film som är väldigt bra är Nuovomundo. Om du inte har sett dem och känner att du är ett fan av långsamma filmer - se dem alla!

torsdag 11 september 2008

Middag med vänner

Vi är några stycken vänner från Värnamo som träffas ibland och har alltid väldigt, väldigt trevligt. Det är sådär med vänner från förr. Man kan vara aaaavslappnad. Så vi sågs, åt en jättegod fisk- och skaldjursgryta, drack vin och hade trevligt. I höst efterlyser jag mer sånt!
Sen gick jag hem från pendeltåget i ösregn - och det gjorde ingenting för jag hade haft det så trevligt.

tisdag 9 september 2008

Självmordsmusik

Ibland - mot mitt bättre vetande - säger jag till min syster i telefon:
- Lyssna på den här låten. Visst är den bra!
Vi lyssnar ...
Min syster:
- Åhhhhh, du lyssnar bara på sån där självmordsmusik.

Nu har jag hittat en till - norska Ingrid Olava. Mörkt, deppigt och väldigt, väldigt bra.
http://www.youtube.com/watch?v=qjP-rySg6Xo

söndag 7 september 2008

Köpa bil

Vad svårt det är att köpa ny bil. Det finns så många, men på något sätt tror jag alltid att jag ska bli lurad. Men nu har vi - med experthjäp - hittat en som verkar bra. Så håll tummarna för att det funkar. Jag ska dessutom våga mig på att pruta - huvaligen.

Vi hittade också säng nr 2 till barnen idag. Precis när vi hade bestämt oss för vilka sängar vi skulle köpa (och byggt sovalkover som passade precis till just de sängarna) så tas de ur produktion. Så nu har vi jagat på Blocket. Men det verkar som om de är hett byte, för så fort vi har ringt på annonser så är de alltid sålda. Men igår hann vi först och nu har vi alltså två likadana sängar till barnen.

lördag 6 september 2008

Leka ekorre

Jag och min dotter spenderar förmiddagen med att leka ekorrar. H domderar och säger precis hur jag ska göra. Just nu kom hon på att vi skulle leka "musar" istället. Så det är bara att gnaga på ...