fredag 20 februari 2009

The World Unseen

Tyvärr så är det så att de flesta filmer med lesbiskt tema suger. Troligtvis så är det stora problemet med att producera lesbiska filmer pengar, pengar, pengar. Den amerikanska sajten www.afterellen.com har flera gånger diskuterat problemet med att allt fler lesbiska karaktärer försvinner från teverutan och i filmer. The L Word rullar på sin allra sista säsong. Vårt egna svenska queerförlag Normal är i behov av en pengatransfusion. Det är trist.
Egentligen så har jag bara sett endast två riktigt bra lesbiska filmer. Visst finns det väldigt bra filmer med någon lesbisk karaktär, som Timmarna, men renodlade lesbiska filmer växer inte på träd. Jag talar naturligtvis om Patricia Rozemas When Night Is Falling och Deepa Mehtas Fire. Det finns en del filmer som tar sig upp till ett "mja", men mer än så är det inte. Ta till exempel filmatiseringarna av Sarah Waters böcker, de är bra men saknar det där lilla extra (men tack och lov för Sarah Waters - wo-ho för henne).
Nu har den brittiska författaren Shamim Sarif filmatiserat två av sina egna romaner, The World Unseen och I Can't Think Straight. Har vi tur så kan åtminstone The World Unseen häva sig upp till ett "mja!" (notera utropstecknet). Men båda är nog bra underhållning och ett måste att se. Båda filmerna kommer på DVD i UK i april.


Inga kommentarer: