fredag 27 februari 2009

Shopping

I morgon ska jag åka till min syster yster. Doing some serious hanging out, shopping, lunching...
Det ska bli trevligt. Ska ägna helgen till att bara njuta. Läsa, titta på film, äta gott och förhoppningsvis köpa något trevligt (NÅGON måste ju vända den här finanskrisen).

tisdag 24 februari 2009

Changeling


I går gick jag och Anna T (Hemliga Mållgan) och såg Changeling på Sture. Yikes! Jag visste INTE vad jag gav mig in på. När man har en son på sex år vill man inte se sånt här. Det var verkligen hemskt. Filmen är baserad på en sann historia om Christine Collins, vars son Walter försvann 1928. LA polisen lade inte ner mycket möda på att hitta honom, men efter fem månader hittades en pojke som uppgav att han var den försvunne Walter. När Christine Collins vid återföreningen såg att det inte var hennes son, viftade polisen bort det och sade åt henne att hon var förvirrad och bad henne ta hem pojken på prov. Men Christine återvände till polisen som kastade in henne på dårhus och hoppades att allt skulle glömmas bort. Polisens rykte var skamfilat och de behövde inga fler skandaler. Jag ska inte berätta mer om handlingen men är man liksom jag en känslig själ, så skulle jag inte rekommendera att se den. Dessutom tyckte jag att Angelinas skådespelarinsats var sådär. I första scenen ringer väckarklockan och hon stänger av den och stiger upp ur sängen utan några trötthetstecken att tala om - och dessutom fullt sminkad (alla ni därute vet att det inte är så i verkligheten). Jag hade också problem med att scenerierna såg så skapade ut. Det kändes inte äkta. Men det blev bättre en bit in i filmen.

Hej, mitt vinterland ...



Det här tog jag i morse, precis innan jag gick iväg till jobbet. Man anar morgonljuset bakom träden. Det är taget i vår trädgård, som är helt full med snö - till barnens förtjusning.

måndag 23 februari 2009

Pastafrossa!


Jag och min hemliga kompis Mållgan (Anna T) har precis frossat i god pasta på Vapiano...
Egentligen är hon ju inte så hemlig, men min jobbarkompis E tror inte riktigt på att hon finns - så här kommer bildbeviset.

lördag 21 februari 2009

Lilla H kan ljuda och stava

Sedan en längre tid tillbaka, har barnen flitigt spelat Björnes Magasin på datorn. Det är ett fenomenalt bra spel för både Lilla H och Herr A. Idag när M och Herr A var ute och byggde koja, spelade Lilla H medan jag läste American Wife. I spelet finns ett korsord där man får en bild och bokstäver till orden. Jag blev helt överväldigad när Lilla H ljudade fram orden och tog rätt bokstav. Wow! Jag vet att hon har varit väldigt intresserad av bokstäver ett tag, men att hon hade snappat upp så mycket. Stolt mamma med andra ord.

fredag 20 februari 2009

The World Unseen

Tyvärr så är det så att de flesta filmer med lesbiskt tema suger. Troligtvis så är det stora problemet med att producera lesbiska filmer pengar, pengar, pengar. Den amerikanska sajten www.afterellen.com har flera gånger diskuterat problemet med att allt fler lesbiska karaktärer försvinner från teverutan och i filmer. The L Word rullar på sin allra sista säsong. Vårt egna svenska queerförlag Normal är i behov av en pengatransfusion. Det är trist.
Egentligen så har jag bara sett endast två riktigt bra lesbiska filmer. Visst finns det väldigt bra filmer med någon lesbisk karaktär, som Timmarna, men renodlade lesbiska filmer växer inte på träd. Jag talar naturligtvis om Patricia Rozemas When Night Is Falling och Deepa Mehtas Fire. Det finns en del filmer som tar sig upp till ett "mja", men mer än så är det inte. Ta till exempel filmatiseringarna av Sarah Waters böcker, de är bra men saknar det där lilla extra (men tack och lov för Sarah Waters - wo-ho för henne).
Nu har den brittiska författaren Shamim Sarif filmatiserat två av sina egna romaner, The World Unseen och I Can't Think Straight. Har vi tur så kan åtminstone The World Unseen häva sig upp till ett "mja!" (notera utropstecknet). Men båda är nog bra underhållning och ett måste att se. Båda filmerna kommer på DVD i UK i april.


torsdag 19 februari 2009

Små, små ting som förgyller livet

  • Små bruna smörgåspåsar i papp
  • När Lilla H lägger armarna om min hals och viskar "Aj lavv jo, mamma"
  • När Herr A entusiastisk berättar om rymdskeppet som han ska bygga. I dag lade han till golv av glas.
  • Ögonblicket när man precis är färdig med en storstädning
  • Doften av en ny bok
  • Bra filmmusik - typ Illusionisten
  • lakrits
  • Vinägerchips som är så sura att man måste göra en min
  • Första koppen kaffe på morgonen

American Wife

Jag hade dyrt och heligt lovat mig själv att jag INTE skulle köpa några fler böcker förrän jag hade läst ut alla de jag nyligen köpt. Det gick bra ... i en vecka. På vägen till bokmötet i tisdags gick jag in på Pocket Shop på Götgatan (väldigt trevlig butik förresten). Där såg jag till min glädje att de hade Curtis Sittenfelds nya - American Wife. Vi läste hennes I en klass för sig i bokklubben för ett tag sedan och jag minns att jag gillade den. Jag älskar när huvudkaraktären inte är en alltigenom god varelse, utan att man ibland känner för att plocka upp ett vasst föremål som man kan sticka genom sidorna. Redan inledningen till American Wife var bra - läs bara detta:

Have I made terrible mistakes?
In bed beside me, my husband sleeps, his breathing deep and steady.

Ryyyys. Det räckte för att jag skulle hala fram plånkan. Dessutom gick jag ut på Amazon och köpte ytterligare två böcker i dag. Oh, behave ...

onsdag 18 februari 2009

L i Death Note vs. Shane i L word

Ända sedan jag började läsa Death Note (har ni inte läst - läs den genast. Den är ruggigt bra!) har jag tyckt att L är så lik någon. Det har legat där och gnagt. I dag slog det mig - han är ju så lik Shane i L word.

tisdag 17 februari 2009

I väntan på ...


... bokmötet tar jag en fika. Det är något sorgligt med att fika ensam - och samtidigt något mysigt. Ah, nu är min tonfiskbagel klar.

Gubbsjuka


Ikväll diskuterade vi Philip Roths Envar, varvid en livlig diskussion om gubbsjuka tog plats. Intressant. Vad är gubbsjuka? Varför är det ett "vedertaget" uttryck, men att det saknar kvinnlig motsvarighet?
Jag var inte stormförtjust i den här boken - inte my cup of tea helt enkelt. Lite för rätt på och för lite psykologisk analys. Men ändå ett bra språk och några få fängslande avsnitt. Det är ett intressant ämen - kroppens förgänglighet och förräderi.
Till nästa gång ska vi läsa Militärmusik av Vladimir Kaminer.

måndag 16 februari 2009

Feeling blue

Det är bara att konstatera. Vissa dagar är bättre än andra. Det här var inte en av dem. Den enda ljuspunkten just nu är att Tuva Novotny är tillbaka i teverutan (eller kommer det att bli plågsamt - återstår att se).
Har precis kommit hem från ett föräldramöte på dagis där vi hade en väldigt intressant genusdiskussion. det var ju i och för sig en ljuspunkt. Det finns faktiskt väldigt kloka människor därute - och några av dem har hand om Lilla H hela dagarna.

lördag 14 februari 2009

Alla hjärtans dag


Är det Alla hjärtans dag så är det. Cheerios...

Apslappa

Det är första helgen på väldigt länge som vi inte har några direkta planer. Därmed är det fritt fram för att apslappa. Jag har inte gjort många knop idag. Legat i soffan och kollat på film, läst lite, slappat, fikat, kollat lite mer på film. Härligt!
Snart ska vi laga lite god mat, dricka ett glas vin och sedan kolla in Melodifestivalen. Imorgon hägrar mer apslappande.

tisdag 10 februari 2009

Foton, fika och livet

Jag har fått mina foton som fotografen Sandra Qvist har tagit till nya boken. Hon är så himla duktig – man känner sig väldigt avslappnad med henne. Det var hon som tog korten av mig till min förra bok.
Var ute och fikade med mina gamla Värnamo-vänner på kvällen. Så himla trevligt. Jag har känt alla sedan vi gick på målarskola i Åminne. Jag började måla när jag var tio elva år, och så fort jag känner doften av oljefärg och terpentin tänker jag på den tiden. Sen hamnade vi alla här i Stockholm. Jag kommer alltid att ha dem. De vet mycket om mig och jag om dem. Om jag skulle bli känd någon gång, måste jag ge dem ett par betongskor i pressent.

söndag 8 februari 2009

Bolt!


Herr A har äntligen börjat gilla att gå på bio. Idag var vi och tittade på Bolt - och den var mycket bättre än vad jag hade väntat mig. Dessutom var den i 3-D. Förra gången 3-D var på tapeten och man satt framför teven i sina pappglasögon fattade jag aldrig grejen. Allt var ju bara suddigt. Så är det att vara astigmatiker (inget djupseende). Men det måste vara någon ny teknik nu - för det funkade! Yay!

lördag 7 februari 2009

torsdag 5 februari 2009

Say cheese!

Imorgon ska jag fotograferas för nya boken. Yikes! Jag har känt mig snyggare i mina dar, och klippningen som jag skulle göra före fotograferingen blev inställd för att min frisör hade influensan. Dessutom ska jag till doktorn innan, så jag kommer väl vara lagom stressad när jag ska dit. MEN jag tycker att det ska bli roligt iallfall. Så jag ska bara slappna av och ha roligt!

tisdag 3 februari 2009

Mera böcker, mindre tid


Argh - jag kunde inte hjälpa det - var tvungen att köpa två böcker idag. Och jag som har så mycket att läsa redan. Det är ett faktum - jag har blivit drabbad av bokdjävulen. Nu ska jag inte köpa några böcker förrän jag har läst alla nyinköp. Här är de som jag köpte idag: Militärmusik av Vladimir Kaminer och The Barnum Museum av Steven Milhauser.

Hanna Wallsten lade ut en enkät som jag har snott:

1) Vad heter boken du läser just nu?
Myrrha av Ulrika Kärnborg

2) Hur långt har du kommit?
Inte så långt. Kanske 30 sidor (började igårkväll)

3) Beskriv boken med tre ord.
Bra språk, spännande tid, bra story.

4) På en skala 1-5, hur bra är den hittills?
Efter 30 sidor är det svårt att säga, men just nu: 4

Alla som vill svara själv, gör det (och om ni gör det på er egen blogg, lägg en länk här under "kommentarer" så jag kan gå in och kika)!

måndag 2 februari 2009

Bloody Monday!

Varför finns det måndagar? Alla måndagar borde stämplas med en ledighetsstämpel. Men... då skulle alla tisdagar bli de fördömda dagarna. Äh - lika bra att sätta stämpeln på alla dagar. Problemet är att det skulle bli bra tråkigt, och man skulle nog bli lite koko i längden. Och jag skulle verkligen sakna mitt jobb.
Jag – lite måndagskoko!